Venetia cea cu vino’ncoa!

Cu supranume, unul mai interesant ca altul, Venetia se intinde pe 118 insule, avand 354 poduri si 177 canale. Cele mai importante canale sunt canale Grande si canale GIudecca. Pe canalul care separa orasul in doua, luand forma unui S, Canale Grande, am mers si noi in plimbarea noastra. Ne-am luat bilete pentru o zi si ne-am urcat in vaporetto cu nr 1.

Ne-am asteptat sa fim intampinati de un miros de apa statuta, greu de inspirat. Surpriza insa, nici urma de asa ceva! Chiar daca este „calcata” de sute de vaporeto, barci cu motor, ba chiar si de vase de croaziera, apa nu face valuri, sunt interzise cu desavarsire. Valurile ar strica frumusetea plimbarilor cu gondola. Cu forma sa zvelta, gondola te duce pe canale inguste, intr-o plimbare lina si visatoare, pentru care ar trebui sa platesti intre 100 si 150 euro pentru 45-60 minute.

Gondolierii, de meserie din tata in fiu, se imbraca marinareste cu haine in alb si negru, palaria nelipsindu-le!

Gondole si gondolieri vezi la tot pasul, ceea ce nu prea vezi in Venetia sunt gradinile. Prin urmare, cand apare una in fata ochilor, trebuie fotografiata…

De la capat de linie, cu vaporetto, noi am mers pana in Pta San Marco.

Piata San Marco este centrul Venetiei, cea mai mare concentratie de cultura si bogatie din zona. Palatul Dogilor, Basilica San Marco, Clopotnita-Campanilla, biblioteca Nazionale Marciana, toate sunt in piata San Marco. Palatul Dogilor a avut multa vreme in istoria sa mai multe functiuni, fiind palatul guvernului,  resedinta particulara a dogelui sau curte de justitie, iar „seful” fiecarei functiuni era dogele. El era ales pe viata, nu avea voie sa se imbogateasca si era dat jos de pe tron din interese politico-economice.

Palatul Dogilor ascunde comori din timpuri vechi, dar, exceptie facand aurul din tavanele cladirii, din picturile ce au rezistat timpului nu retii mare lucru daca nu esti fan pictura. Poate si de aceea italienii scot in evidenta, facand si un itinerariu pentru acest lucru, partea sumbra a palatului. Camere de tortura, biroul Inchizitiei, puntea Suspinelor,  celula din care a evadat Casanova in 1775…

Imaginea de mai jos este surprinsa de pe Puntea Suspinelor. Se spune ca cei care treceau pe aici auzeau suspinele condamnatilor ce isi aflasera soarta si se gaseau in celulele inchisorii, cladire lipita de Palatul Dogilor.

DIn cladirea Palatului Dogilor ni se ofera privirii imagini minunate:

 Biserica sau Basilica San Marco este la origini o biserica ridicata in cinstea patronului spiritual al orasului, Sf Evanghelist Marcu.

„cei patru cai” care se gasesc deasupra intrarii in basilica au o istorie aparte. Se spune ca Napoleon cand a vandut Venetia Vienei a luat cu el tot ce a putut, inclusiv acesti cai. Returnarea lor de catre francezi a fost facuta in 1815.

ce am mai facut in venetia intr un post viitor…

Reclame

4 răspunsuri to “Venetia cea cu vino’ncoa!”

 1. criserb Says:

  Frumos Mo, vad ca te-ai documentat serios inainte sa scrii acest post. Bravos 🙂

 2. mohui Says:

  serb,
  asta e si ideea, cand pun un post sa aduc si o informatie celor care citesc, nu numai poze…
  stai sa citesti urmatorul post, despre bacsisul lasat la pizza!!!

 3. sip Says:

  Apropo de „bacsisul lasat la pizza” …abia astept !

 4. De ce inseala femeile? « Si maine e o zi Says:

  […] excursie la Venetia , care in aceasta perioada este inundata, la “Palatul Hotdogilor”- Palatul Dogilor in […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: